Nej till eldningsförbud

Trots torkan och det stora antalet skogsbränder så blir det inget länsövergripande eldningsförbud.

Räddningstjänsterna i länet har sedan början av förra veckan velat ha eldningsförbud, men Nerikes Brandkår säger nej, och därför blir det inget, säger Tiina Johansson som är försvarsdirektör på länsstyrelsen.

För att Länsstyrelsen ska kunna införa ett länsövergripande eldningsförbud så krävs det att alla räddningstjänsterna vill ha ett förbud. Men den största räddningstjänsten i länet, Nerikes Brandkår, säger alltså nej. Enligt PO Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår är ett eldningsförbud ingen bra lösning. Istället menar han att de bränder som förekommit inte berott på att människor eldat.

Men de andra räddningstjänsterna gör alltså en annan bedömning. Bergslagens räddningstjänst som fått släcka många skogsbränder de senaste dagarna menar att alla medel nu behövs för att minska antalet bränder, och då skulle ett eldningsförbud kunna göra mycket, menar Peter Backman räddningschef på Bergslagens räddningstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista