Satsar på Reggio Emila-profil trots att kriterier saknas

Det finns idag ingen certifiering eller några kritierier för vad som är en skola som jobbar enligt Reggio Emilia-pedagogiken. Ändå vill dom styrande politikerna i Örebro kommun ge undervisningen på Varbergaskolan en Reggio Emilia-profil.

”Alla barn föds med stark inneboende drivkraft att utforska världen.” Det är vad Reggio Emilia-filosofin handlar om. Men vad innebär den i praktiken. Det ska nu Reggio Emila-instituet i Sverige försöka ta reda på och de har därför utsett en grupp som ska ta fram en exempelsamling på vad en sådan skola kan vara. Men först nästa år kan dom vara klara med sitt uppdrag.

Dom få skolor som jobbar med filosofin eller pedagogiken får därför hitta sina egna vägar. Sonja Lundmark är rektor för en friskola i Boden. Hon menar att det krävs mycket tid för eftertanke. Men några extra pengar till det ger inte nämndordföranden, kristdemokraten Anders Hagsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista