De svenska personnumren håller på att ta slut.

Nu har en statlig utredning lämnat förslag på förändring. Något som ställer till det på  många håll.

De svenska personnumren håller på att ta slut. Därför har en statlig utredning lämnat förslag på förändring, som innebär att den dag i månaden du är född försvinner för att bytas ut mot vilka siffror som helst.

Den femte och sjätte siffran som anger dagen en person är född, ska istället vara vilka två siffror som helst. Det föreslår en statlig utredning. De riktiga födelsenumren skulle istället finnas bevarade i folkbokföringen. De som redan har personnummer kommer att få behålla dem.

Men barnläkaren Jonas Ludvigsson menar att dagens personnummer där kön och ålder syns tydligt gör det enkelt i forskning och i behandling eftersom att det kan skilja mycket i symptom för ett barn som är född i i början på en månad eller slutet. Just det problemet har utredarna övervägt och försökt hitta alternativ till med en extra siffra eller en bokstav i slutet istället. Men det skulle bli för kostsamt för samhället, säger utredaren Birgitta Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista