Sex kommuner får dela på miljonnotan för skogsbranden

Det är nästan omöjligt att få staten att betala brandkårens kostnader vid stora bränder.

Skogsbranden i Tiveden som snart rasat i två veckor är den största och därmed dyraste i länet på 30 år. Trots att den väntas kosta Nerikes Brandkår över en miljon kronor så är det för lite för att staten ska gå in och täcka kostnaderna.

Därför blir det i slutändan skattebetalarna i de sex kommunerna som står bakom Nerikes Brandkår som kommer få betala kostnaderna för branden.

Under natten har 15 brandmän och 20 militärer bevakat kanterna på brandområdet som är tre kilometer långt och en och en halv kilometer brett.

För att några statliga pengar ska trilla ut så krävs det att kostnaden överstiger en viss självrisk som baseras på medlemskommunernas skatteunderlag. För Nerikes brandkårs del så ligger självrisken på 5,6 miljoner kronor. Men så mycket kommer skogsbranden i Tiveden troligen inte att kosta och därför blir det nog ingen statlig ersättning.

Peter Bjurbo
peter.bjurbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".