Foto:Hasse Holmberg/Scanpix

Osäkert om tandvårdsreformen gör det billigare

Det är inte säkert att tandvården för patienterna blir billigare, trots att den nya tandvårdsreformen träder i kraft den 1:a juli. Men däremot tror tandläkaren Lars Högstedt att det blir mycket att göra efter semestern när reformen börjat gälla.

Det är alltså inte så säkert att de patienter som väntar med tandvård tills efter den 1:a juli, när reformen träder ikraft, får betala mindre för sin behandling.

Försäkringskassan betalar 50 procent av kostnaden för tandvårdsbehandlingar från 3 000 och upp till 15 000 kronor. För behandlingar som kostar över 15 000 behöver patienten bara betala 15 procent av kostnaden.

Försäkringskassan utgår från en referensprislista som är ett riktmärke för hur mycket varje behandling bör kosta. Tandläkarna är trots det, fria att sätta sina egna taxor, som inte behöver följa riktmärket.
Priserna kan alltså skjuta i höjden så att patienten i slutänden inte tjänar någonting om man jämför med innan reformen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".