Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karlskoga

Inget åtal mot Karlskoga kraftvärmeverk

Miljöåklagare i Örebro har beslutat att lägga ned förundersökningen mot Karlskoga kraftvärmeverk. Bolaget har tidigare anmälts av länsstyrelsen för att ha överskridit gränsvärdet för sina tillåtna dioxinutsläpp. Åklagaren har inte kunnat styrka att brott har begåtts.

Redan 2006 visade Karlskoga kraftvärmeverkts egna kontroller att dioxinutsläppet överskridit EU:s gränsvärde. Orsaken var, enligt bolaget, den ojämnna förbränningen av plats, trä och papper i pannorna. Utsläppet av höga dioxinhalter fortsatte även året efter alltså 2007 trots åtgärder från bolagets sida.
Dioxiner är miljögifter och kan skada människor och djur. 
Länsstyrelsen i Örebro län bestämde sig i januari 2008 att anmäla Karskoga kraftvärmeverk till åklagarmyndigheten efter misstanke om brott mot miljöbalken.
Bolagets förklaring till de fortsatta höga dioxinvärdena var ”minneseffekt” och det betyder att plastdetaljer i reningsutrustningen har förorenats av dioxin som successivt spirrar ut.
Nu blir det inget åtal mot bolaget, det har miljöäklagaren beslutat om men länsstyrelsen har ställt ett antal frågor som bolagets ska svara på. Länsstyrelsen vill veta om det verkligen är minneseffekt som gör att dioxinvärdena fortsätter vara höga, såsom bolaget påstår.
Karlskoga Kraftvärmeverkets VD, Tommy Thalbäck räknar med klara EU:s gränsvärde för dioxinutsläpp redan i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".