Hallsberg

Politiker agerar efter granskning

Efter Sveriges Radio Örebros granskning av hur få män som jobbar i barnomsorgen i Örebro län kommer ansvariga kommunalrådet i Hallsberg agera i frågan.

I dagens läge finns där ingen manlig barnskötare eller förskolärare, vilket Kicki Johansson, socialdemokrat och barn- och utbildningsnämndens ordförande, tycker är fel.
- Alla barn behöver både manliga och kvinnliga förebilder. Sedan är det ju så att många barn lever med en ensamstående mamma, så det är viktigt med manlig förskolepersonal, säger Kicki Johansson. Männen i barnomsorgen är sällsynta. Av 2645 anställda i Örebro län är bara 56 män. Lagen säger att en arbetsgivare aktivt ska arbeta för en jämnare könsfördelning, men bland 12 kommuner är det bara Nora som har ett uttalat mål att jobba efter.
Hallsberg däremot är ett exempel på en arbetsgivare som inte har någon plan och inga mål att gå efter.
Kicki Johansson menar att hon inte kan sätta mål när hon saknar verktyg att genomföra förändringar. 
Men, sedan hon nu uppmärksammats på att det inte finns några killar i förskolan vill hon försöka göra något åt situationen.
- Till hösten ska jag fundera över dels utbildning i sådana här frågor och dels hur vi kan locka män till yrket, säger Kicki Johansson.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".