En patient får hörseln kontrollerad. Foto: Bertil Ericson, SCANPIX
FORSKNING

Miljoner till forskning om hörselskador

Örebro universitet och Linköpings universitet som tillsammans driver Institutet för Handikappvetenskap får 50 miljoner kronor av Vetenskapsrådet.

Pengarna ska användas till forskning om hörselskador och dövhet.

- Bidraget är mycket glädjande och ett bevis för att våra forskargrupper är verksamma på en internationell nivå, säger tillträdande rektor vid Örebro universitet Jens Schollin.

Det tioåriga anslaget innebär att ett nytt vetenskapsområde introduceras: kognitiv hörselvetenskap, där man studerar den fysiologiska och kognitiva basen för hörsel och samverkan med signalbehandling i hörhjälpmedel.

En central frågeställning är hur hörhjälpmedel påverkar den kognitiva utvecklingen hos hörselskadade barn, en annan hur språkförståelsen hos äldre hörselskadade påverkas när deras kognitiva färdigheter avtar. Tinnitus, dyslexi och dövblindhet och andra hörselrelaterade funktionshinder kommer också att studeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".