Datastrul försenar utbetalningar från Försäkringskassan

Personer som skulle ha fått sin pension eller sitt barnbidrag utbetalt via utbetalningskort eller plusgirokonto kommande dagar, kan komma att få vänta till efter midsommar.

Orsaken är att Försäkringskassan har problem med sina dataprogram.

Uppskattningvis berörs 300 personer i Örebro län av de försenade utbetalningarna.

Försäkringskassan tror sig ha kunnat få ut alla betalningar till den 23 juni.

Så skriver Försäkringskassan:

Cirka 11.000 personer som får sin pension via utbetalningskort och skulle ha fått sina pengar den 18 juni får nu utbetalningen först den 19 juni. Ytterligare 11.000 mottagare får sina utbetalningskort försenade från den 19 juni till den 23 juni.

Därutöver kommer cirka 5.700 mottagare av utbetalningskort för barnbidrag 19 juni att få sina utbetalningskort den 23 juni.
Samma tidsmässiga förskjutning gäller även ett mindre antal pensionärer och barnbidragsmottagare som använder Plusgirokonto.
Pensioner till utlandsbosatta för juni månad
På grund av driftproblemen kan pensionsutbetalningar för juni månad inte göras till utlandsbosatta på normalt vis. Försäkringskassan har istället valt att betala ut samma belopp som under maj månad till de allra flesta utlandsbosatta pensionärerna. Dessa utbetalningar sker 18 och 19 juni.
Cirka 12.000 personer som väntar på ersättning kommer dock inte att få pensionen vid dessa utbetalningstillfällen. Det beror på att det i deras fall har skett förändringar som gör att pensionsutbetalningen inte ser likadan ut i juni som i maj.
Dessa 12.000 personer får sina pengar cirka 10 dagar senare än normalt. För cirka 85.000 pensionärer bosatta utomlands kommer ersättningen i tid.
Utbetalningar via Swedbank och mindre banker
Ett begränsat antal utbetalningar till kunder som har konton i Swedbank och mindre banker med utbetalningsdag 16-18 juni kommer att bli ett par dagar försenade.
Problem med utbetalningar till myndigheter
Försäkringskassans insättningar på Plusgirokonton till andra myndigheter, sker i form av ett totalbelopp även när de avser flera personer. Det rör betalningar till Kronofogdemyndigheten gällande införsel och kommunernas socialförvaltningar när det gäller ersättningar till personer som vistas på sjukhem och liknande. Myndigheterna får för närvarande inte någon specifikation över vilka personer totalbeloppet avser. Sådan specifikation beräknas kunna levereras om några dagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".