Foto: Ingvar Karmhed, SvD/Scanpix

Polisen hoppas på blodbank

Det skulle vara till stor nytta för polisen om det så kallade PKU- registret öppnades för dem. Det säger polisens informationschef i Örebro län, Torbjörn Carlson.

I PKU-registret sparas blodprov på i stort sett alla barn födda i Sverige sedan 1975. Att öppna delar av PKU -registret, utreds nu av regeringen.

I Sveriges bioblodbank finns det så kallade PKU-registret. PKU-prov tas på alla nyfödda i Sverige och har gjorts sedan 1975. Blodprovet analyseras för att spåra eventuella sjukdomar på den nyfödda.

För att sedan få spara blodprovet i PKU-registret krävs ett skriftligt medgivande av föräldrarna. I stort sett alla säger ja till det. Enligt chefsbarnmorska Eva Jansson på förlossningen på USÖ är det väldigt väldigt ovanligt att någon säger nej till att spara provet.

Som det är i dag är det inte tillåtet för polisen att begära ut blodprover ur det här register för att kunna matcha med eventuella brottslingar, eftersom det står i biobankslagen att proverna bara får användas för vård, utbildning och forskning.

Det här vill nu regeringen se över. Därför har man tillsatt en utredning som eventuellt ska öppna upp registret för polisen.

Det finns många kritiska röster för ett sådant öppnande, att det ytterligare skulle kränka den personliga integriteten.  

Torbjörn Carlson, polisens informationschef i Örebro förstår delvis kritiken.

Carina Galanou
carina.galanou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".