Örebro

Fyra skolor vandaliserade i natt

Natten till onsdag krossades glasrutor på fyra av skolorna i Örebro. Sammanlagt krossades nästan 15 glasrutor och det här är ett problem som växer och kostar kommunen mycket pengar.

Benny Fägerstad som är driftschef på kommunfastigheter Örebro befarar nu att glaskrossningen på Örebros skolor i år kommer kosta kommunen ännu mer än de 2,4 miljoner den kostade i fjol.

- Vi kan bara se att det accelererar för oss, säger Benny Fägerstad.

De skolor som drabbades i natt var Oxhagens skola, Varbergaskolan, Brukets skola och Öknaskolan. Under juni månad var det 13 av Örebros skolor som fick fönsterrutor krossade, några av dem vid flera tillfällen.

Men det handlar inte bara om glasrutor. Inbrott, bränder, vattenskador - Benny Fägerstad ger ett axplock från skadegörelsen den senaste tiden. Han är trött på att samhället reagerar så lite på brotten. Varför händer inget som vänder trenden?

Kommunfastigheter samarbetar med polisen och väktare, och till hösten går det ut en film som skolan kan visa för mellanstadieeleverna, kanske kan det förebygga en del av glaskrossningen.

Men Benny Fägerstad menar att det är dags för alla goda krafter att samlas för att hitta ungdomarna som vandaliserar, för enligt honom är det mest tonåringar. 

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se