Svenskar skeptiska till lobbyister

Misstroendet mot lobbyister är utbrett i Sverige. Fyra av tio svenskar har ganska eller mycket lågt förtroende för lobbyister, medan endast fem procent svarar att de i någon grad har förtroende för lobbyister.

Det visar en undersökning som professor Larsåke Larsson vid Örebro universitet ansvarar för.

I dag söndag startar Almedalsveckan på Gotland. Mycket har hänt sedan Olof Palme 1968 åkte in till Visby från sommarhuset på Fårö och talade till några hundra åhörare från ett lastbilsflak. Politikerna är i minoritet sedan intresseorganisationer och företag till stor del tagit över. Inte minst lobbyisterna har numera en central roll.

Men förtroendet för denna grupp är lågt bland svenskarna, enligt en ny undersökning från SOM-institutet. Fyra av tio har ganska eller mycket lågt förtroende, medan endast fem procent svarar att de i någon grad har förtroende för lobbyister.

Lägst av alla yrken

Förtroendet för lobbyister är lägre än för såväl politiker som journalister, som är andra grupper som ligger på minus.

- I en demokrati ska folk kunna ha kontakt med beslutsfattare, det är inte det som är problemet. Problemet är att det här är specialister, som ibland även är inhyrda, och som driver kontaktverksamheten i former som inte alltid är etiska, säger Larsåke Larsson, professor vid Örebro universitet och ansvarig för undersökningen.

Han nämner att bjuda in till frukostseminarier och riksdagsmotioner författade av lobbyister.

- Det är klart att det är en politiker som anammar motionen, men bakom finns ett annat intresse, säger Larsåke Larsson.

Registrering

Män är betydligt mer skeptiska till lobbyister än kvinnor, något som förvånade Larsåke Larsson.

- Jag hade väntat mig att det skulle vara tvärtom. Kvinnor har en mer kritisk uppfattning till vissa saker, till exempel hur relationer ska gå till, säger han.

Storstadsbor är mer negativa än andra. En förklaring kan vara att regering, riksdag och centrala myndigheter finns i Stockholm.

- Det är möjligt att man då har närmare kontakt med det här fenomenet.

I USA måste lobbyister registrera sig i kongressen och EU-parlamentet håller på att införa ett liknande system. Undersökningen visar att många vill se registrering även i riksdagen.

- Det finns en viss opinion för det. Om man jämför med dem som inte vill registrera så är det fyra av tio som vill, och bara tio procent som anser att det inte är någon bra idé, säger Larsåke Larsson.

Jenny Petersson/TT

Få tror på lobbyister

* 21 procent har ganska litet och 19 procent mycket litet förtroende för lobbyister.

* En procent uppger att de har mycket stort förtroende, 4 procent har ganska stort förtroende. Drygt varannan person svarade ”varken eller”.

* Män är mer negativa än kvinnor, tjänstemän och företagare är mer negativa än arbetare och statligt anställda mer negativa än de i kommunal och privat verksamhet.

* Andelen negativa är högre bland högutbildade och människor med stort politiskt intresse. Det är ingen större skillnad mellan sympatisörer för olika partier.

* 38 procent tycker att det är ett ganska eller mycket bra förslag att registrera lobbyister. 10 procent tycker att det är dåligt. 52 procent svarade ”varken eller”.

* Undersökningen är gjord av SOM-institutet. 1236 personer deltog.

Källa: SOM-institutet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.