Nytt samarbete ska hjälpa långtidssjukskrivna

Arbetsförmedlingen och försäkringskassan i Örebro län ska i år arbeta särskilt med att hjälpa långtidssjukskrivna som inte har jobb tillbaka till arbetslivet. Det är första gången som de två myndigheterna tillsammans fått resurser för att hjälpa de långtidssjukskriva.
För det har man fått extra resurser. 12 miljoner kronor är avsatta i Örebro län, vilket räcker till 18 handläggare på försäkringskassan och 6 på arbetsförmedlingen. Länsarbetsdirektör Agneta Roström räknar med att man ska kunna hjälpa 150 länsbor i år. Målet är att 50 personer ska få jobb, 50 ska få hjälp att komma igång med praktik eller utbildning och resterande 50 ska vara rehabliteringsfärdiga. fast jobb men där den sjukskrivne inte kan gå tillbaka till det. Den gruppen ingår inte i dom 150 som får extra hjälp nu, men det kommer alltså mer pengar riktat till den gruppen senare under året. Vårpropositionen som presenterades i tisdags, innehöll även ett särskilt stöd för dom sjukskrivna som har ett fast jobb, men där den sjukskrivne inte kan gå tillbaka till det. Den gruppen ingår inte i dom 150 som får extra hjälp nu, men det kommer alltså mer pengar riktat till den gruppen senare under året. I maj hoppas länsarbetsdirektör Agneta Roström att dom första kontakterna med sjukskrivna är tagna. Om projektet går bra kan nya pengar fördelas och projektet förlängas till år 2007.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".