Fritidsgårdar räddas - men Kulturskolan bantas

Två av de nerläggningshotade fritidsgårdarna i Örebro, de i Adolfsberg och Lillån, ser nu ut att kunna räddas. Men istället blir det bland annat kraftiga nerskärningar inom Kulturskolan. Detta enligt det senaste budgetförslaget för kultur- och medborgarnämnden i Örebro som nämnden ska ta ställning till på onsdag.
Mer än en tiondel av Kultur- och medborgarnämndens verksamhet ska bantas bort, enligt budgetförslag - och då hotas ändå fritidsgårdarna Almby och Engelbrekt av nedläggning. Bidragen till kulturföreningar å studieförbund minskas, liksom bidragen till Länsteatern å Länsmusiken. Men mest märks neddragningarna på Kulturskolan och på biblioteken: På Kulturskolan ska åtta av 70 tjänster bort, instrumenthyran höjs med 100 kr och så tar man bort syskonrabatt och mängdrabatt, och vissa av Kulturskolans verksamheter kommer förmodligen att försvinna helt och hållet. På biblioteken kommer summan som används för att köpa in nya böcker, tidskrifter och cd-skivor minskas med en femtedel i år. Inom kommunen finns över 15 arbetsplatser där biblioteket haft utlåning av böcker - den servicen avvecklas. Dessutom kommer inga tjänster återbesättas på biblioteket, bokbussen med turer på förmiddagarna till mindre skolor på landsbygden ställs in och dessutom får vi se höjda avgifter för försening, kopior, lån av cd och video. Författarbesök till femteklassarna i kommunen dras in och så läggs stadsdelsbiblioteket i Adolfsberg i malpåse under ett år med början i sommar. Bibliotekschefen och chefen för Kulturskolan, Krister Klingberg, har avböjt att kommentera budgetförslaget med hänvisning till att det är ett politiskt beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".