LÄNET

LRF vill skjuta fler vildsvin

Antalet vildsvin har ökat lavinartat i Sverige. Från att på 80-talet vara 100 frilevande djur finns det idag runt 80 000 vildsvin i landet. Nu har vildsvinen även börjat sprida sig i Örebro län, och det märks både på antalet trafikolyckor och jordbruksskador. Nu vill LRF öka avskjutningen, det säger Lennart Palm som är lantbrukare utanför Odensbacken.

Redan idag skjuts det 25 000 vildsvin i Sverige, men det räcker inte menar Lennart Palm som under de senaste två åren själv haft mycket problem på sin mark.

Från att ha varit utrotade i flera tusen år så har vildsvinen planterats ut och smitit från hägn. Från att på 80-talet varit ett hundratal frilevandedjur har stammen exploderat till 80 000 djur idag, vilket inte bara orsakat problem för lantbrukarna. Även viltolyckorna har fördubblats under de senaste fem åren.

Många jägare ser vildsvinen som ett positivt inslag och som ett nytt jaktbart vilt. För att underlätta jakten och hålla dem borta från fälten utfodras vildsvinen på många platser. Men det kan också leda till att grisarna istället för en kull får två varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista