Förskoleavdelningar stänger p g a strejken

Allt pekar mot att det blir strejk för 1800 kommunalare i Örebro från och med midnatt. Örebro tillhör dom tre städer i landet som drabbas hårdast av en strejk, med stängda förskolor. överfulla soptunnor och matsäck till skolbarnen som exempel.
På förskolan Villekulla blir det 16 barnskötare som inte kommer till jobbet. Det gör att en avdelning får stänga helt. På de övriga sex avdelningarna har man delat in barnen i grupper som får komma till förskolan då det finns personal. Även kökspersonalen strejkar, så det blir matsäck som gäller för barnen. Dick Berglind är föreståndare på Villekulla och han säger att alla barn kommer att drabbas på ett eller annat sätt av strejken: - I och med att dom är indelade i grupper och i och med att det alltid är någon som är borta från en avdelning så blir det så att nån dag kommer alla att drabbas, säger Dick Berglind. - Jag försöker lägga upp jobbet så att det blir så lindrigt som möjligt för dom föräldrar och barn som behöver barnomrsorg, säger Dick Berglind. Maria Sääksjärvi är en av förskollärarna som jobbar på avdelningen Humlan. Hon säger att förskollärnarna stödjer kollegornas kamp för högre lön, även om det innebär en del strul under strejkveckan. Hon tycker också att föräldrarna visar stor föreståelse för att barnskötarna strejkar: - Dom har varit väldigt förstående. Det blir naturligtvis ett väldigt pusslande för dom, och dom har tagit hjälp av far- och morfäräldrar . Men att det ska bryta ut kaos på förskolan tror Maria inte: - Jag hoppas inte det. Vi som är här måste göra det bästa av det. Är vi lugna så blir ju barnen lugna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".