LÄNET

Länsborna väljer bilen framför bussen

Invånarna i Örebro län väljer bort kollektivtrafiken till förmån för bilen. Det visar en SIFO-undersökning som gjorts i länet på uppgrad av Folksam. Undersökningen visar att 95 procent, eller att drygt 200 000 invånare är bilburna.

Trots den ökade miljömedvetenheten väljer en majoritet av länsinvånarna att ta bilen istället för att cykla och eller åka kollektivt. I Örebro län är 95 procent, eller drygt 200 000 invånare bilburna. An dem uppger var femte person att de minst en gång i veckan tar bilen trots att de skulle kunna åka kollektivt utan större tidsförlust.

Det innebär att varje vecka är det 120 000 länsinvånare som tar bilen istället för buss eller cykel. Något som Folksams trafikforskare Maria Krafft, menar beror på att folk låter den gamla vanan ta över. Men enligt henne kan man ändå se ett ljus i mörkret utifrån undersökningen.

- Att folk erkänner att de väljer bort kollektivtrafiken p.g.a gammal vana, tyder på en större medvetenhet och en vilja att göra annorlunda. Ganska många i Örebro län signalerar att de skulle kunna göra annorlunda, och det är ett steg framåt, menar Maria Krafft på Folksam.

Sett till hela landet är läget ungefär detsamma som i Örebro län. Undersökningen visar också att kvinnor är mer benägna att åka kollektivt än män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista