Flygplatser anpassas för funktionshindrade

Det ska bli lättare för funktionshindrade att resa med flyg. Till helgen införs en ny gemensam standard för alla flygplatser inom EU som ska säkra kvalitén på Europas flygplatser vad det gäller assistans för handikappade.

Frank Lundin, ordförande på De handikappades riksförbund, DHR i Örebro, tycker att det är på tiden att en gemensam standard införs med tanke på att flygresor bland funktionshindrade ökar.

På de större flygplatserna i Sverige är servicen för handikappade bra. Der är på de små flygplatserna som det behövs mest förändringar, enligt Frank Lundin på DHR i Örebro.

Ett krav som nu ställs är att det ska finnas tydligt utmärkta mötesplatser på flygplatserna där de handikappade ska kunna mötas upp av flygplatspersonal för att få assistans.

På Örebro airport, som är en liten flygplats, tar man i dag emot handikappade resenärer inne på flygplatsens vänthall. Ledningen planerar dock att förbättra servicen med en mötesplats eller en ringklocka utanför vänthallen så att man ska kunna ta emot människor med rörelsehinder redan på parkeringen, enligt flygplatschefen Mikael Smedberg. Det är ett jättebra förslag tycker Frank Lundin på DHR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista