Länet

Komplicerade brott drar ner statistiken

Det är stora, komplicerade ungdomsbrottshärvor i länet som gör att Örebro län hamnar långt ner i statistiken när det gäller att utreda ungdomsbrott i tid.

I Örebro tog ungdomsbrotten i snitt 58 dagar att utreda förra året. Bara en åklagarkammare i hela Sverige tog längre tid på sig.

Gunnar Brodin, chefsåklagare och chef på Åklagarkammaren i Örebro menar att underbemaningen på åklagarkammaren i Örebro är ett stort problem. Besparingar inom Åklagarmyndigheten gör att det är anställningsstopp, och trots att anställda går i pension får det inte göras några nyanställningar.

Även om de skulle vara fler åklagare är det alltså inte säkert att det skulle gå snabbare att utreda ungdomsbrotten, eftersom att det mer handlar om hur komplicerat brottet är än hur många som jobbar med utredningen. Trots det ska man nu se över situationen på Åklagarkammaren i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista