örebro

Bajenfans till Örebro för att visa missnöje

Polisen i Örebro befarar att det kan bli problem på måndag i samband med fotbollsmatchen mellan ÖSK och Hammarby på Behrn Arena. Enligt Hammarbys egna fans ska de till Örebro för att protestera, inte för att gå in och se på matchen.

På måndag spelar ÖSK hemmamatch mot Hammarby, en match som redan på förhand ses som en så kallad högriskmatch.

Nu skriver dock Hammarbys fans ”bajenfans” på flera av sina egna forum på Internet att mellan 100 och 200 åker till Örebro, men att i stället för att se matchen ska de festa och hålla sig utanför arenan.

På det sättet visar de sitt missnöje mot Svensk Elitfotbolls nya regler om att gästande lag ansvarar för läktarsäkerheten där de egna fansen står, något som de menar blir för dyrt för den egna klubben.

Enligt Bosse Österberg, supporterpolis i Örebro, kan det bli problem om de kommer så många som de säger. Även andra inom polisen i Örebro ser att det kan bli problem. Till exempel finns det de som tror att supportrarna inte nöjer sig med att vara utanför Behrn Arena, utan att de istället tar sig till nån bar som visar matchen på TV.

Då befarar polisen att det kommer att bli två problemområden i Örebro på måndag. Dels arenan och dess område och dels centrala stan.

Det är klubbarna Hammarby och AIK som gjort gemensam sak av att bojkotta lagens bortamatcher i protest mot den nya regeln. När ÖSK mötte AIK var der en total bojkott från AIK:s sida. Då kom inga fans till Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista