Besparingar klubbade i Örebro

Flera av de kommunala nämnderna i Örebro beslutade om sina sparkrav under onsdagen. Kultur- och medborgarnämnden bestämde att de båda fritidsgårdarna Almbygården och Engelbrektsgården ska stängas. Det kommer att bli färre anställda inom Kulturskolan och anslagen till bibliotek och kulturföreningar blir lägre.
Kultur och medborgarnämnden ska spara över 19 miljoner kronor.Besluten innebär en besparing på 15 miljoner. Hur de resterande 4 miljonerna ska sparas in ska olika utredningar fundera på. Det innebär att nämnden inte kommer att klara sitt sparkrav i år. Johnny Andersson är socialdemokratisk ordförande i Kultur och medborgarnämnden. Han säger i en kommentar att sparbetinget var omöjligt redan från början eftersom en stor del av nämndens pengar redan var fördelade när nämnden tillträdde vid nyår. Fritidsnämnden ska minska sitt anslag till Gustavsviksbadet med en miljon kronor, turistbåten Hjalmar kommer inte att gå nästa sommar. De föreningar som hyr bollhallar och idrottsplaner av kommunen får höjda avgifter nästa år, Väståbadet ska stängas. Fritidsnämnden ska också börja ta betalt för den simundervisning som bedrivs i de kommunala baden. Med andra ord skjuter fritidsnämnden över en del av sina besparingar till en annan del av kommunen - skolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".