Örebro

Trendbrott bland djurrättsaktivister

Den senaste tidens vandaliseringar av en skinnbutik i Lillån och en köttbuitk på väster i Örebro kan vara ett trendbrott när det gäller aktivitet från djurrättsaktivister i länet, enligt polisen.

Gösta Svensson, chef för Örebro läns kriminalunderrättelsetjänst, är bekymrad över det ökade antalet attacker.

Bara på en dryg vecka har två butiker i Örebro utsatts för vandalisering ett flertal gånger i form av krossade rutor,  smetad tjära på fasaden och klotter. Bland annat har klottret bestått av förkortningen DBF, något som tros stå för djurens befrielsefront. Att det är DBF som ligger bakom vandaliseringen är inte helt otippat, enligt Gösta Svensson.

Att det sker en ökning av den här typen av brottslighet just nu kan ha olika förklaringar menar Gösta Svensson. En av teorierna är att vandaliseringen är en förberedelse inför ett stort internationellt möte i Jönköping för djurrättsaktivister om några veckor. Gösta Svensson menar att aktivisterna vill ha  meriter med sig i form av aktioner till mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista