frövi

Hinsebergsfångar anmäler olidligt varma fängelseceller

Tolv timmars inlåsning i 40-gradig värme i mögliga celler. Så beskriver några fångar vid Hinseberg att de har det på anstalten. Internerna vädjar nu i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO om hjälp.
Fångarna får bara komma ut ur baracken en timme om dagen, och enligt fångarna själva har värmen och möglet i fängelsecellerna påverkat deras hälsa.

Internerna bor i en barack som enligt dom själva kan bli upp till 40 grader varm under varma sommardagar. Dessutom är baracken möglig, enligt anmälan.
Internerna får bara komma ut ur baracken en timme om dagen, och enligt dom har värmen i fängelsecellerna och möglet påverkat deras hälsa. Varje morgon vaknar de med huvudvärk och panikångest.
Enligt anmälan var baracken bara tänkt som en tillfällig lösning för internerna, och internerna ställer också frågan varför den fortfarande används.
JO ska nu ta ställning till om de ska gå vidare med anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista