Ny ellag har kostat Eon miljoner

Den nya ellagen från 2006 har blivit kostsam för elbolaget. Den nya lagen stiftades efter stormen Gudrun och innebär att elbolagen tvingas kompensera kunder för långvariga strömavbrott.

Efter stormen Gudrun då människor fick sitta veckovis i mörker på grund av dåliga elledningar kom det en ny ellag.
Elbolagen tvingades kompensera kunderna för långvariga strömavbrott - pengar som kommer automatiskt utan att man ens behöver anmäla strömavbrott.
Nu visar det sig att den nya lagen har blivit en kostsam affär för EON elnät.
Efter stormen Per 2007 tvingades EON betala ut 450 miljoner i avbrottsersättning och i år har EON:s kunder fått sammalagt 100 miljoner i ersättning efter strömavbrott. Främst i samband med stormarna i januari och februari.
Jan-Erik Olsson är informationschef på EON elnät och enligt honom kommer inte EON att höja elpriset på grund av kostnaden för avbrottsersättningen.
Däremot kan det bli tal om högre elpriser för att hämta hem 12 milardersinvesteringen som EON påbörjat för att gräva ner ledningar på landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista