LÄNET

Polisen uppmanar till försiktighet när man anlitar utländska plattläggare

Återigen är det dags för utländska asfaltsläggare och plattsättare att åka runt och erbjuda sina tjänster. De senaste veckorna har de varit på flera håll i Örebro län.

Plattläggarna tar kontakt med t.ex. villaägare genom att ringa på dörren och fråga om man vill ha asfalts- eller platt läggning utförd. Senast i dag var de på söder i Örebro. Det kan vara bra att vara på sin vakt, det säger Leif Jacobsson på gränspolisen i Örebro.

Trots att polisen tycker att man ska vara uppmärksam om man erbjuds den här typen av tjänster, kan man inte förutsätta att det är brottsligt. Men enligt Leif Jacobsson vid gränspolisen, följer det ofta annan kriminalitet i spåren.

En sammanställning som polisen gjort visar att det vanligaste är stölder och miljöbrott. Men det har även förekommit så allvarliga saker som människohandel i samband med utländska företag som erbjuder de här tjänsterna, berättar Leif Jacobsson.

Skulle man som privatperson ändå tycka att det är intessant att anlita de här arbetarna ska man kontrollera fullständigt namn på person och företag, att personen är registrerad antingen i Sverige eller i sitt hemland för att där betala skatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista