länet

För få pumpar trots ökad försäljning

Försäljningen av alkylatbensin har fördubblats i Sverige i år jämfört med förra året. Trots det så finns det bara två pumpar i hela Örebro län, det visar en rundringning som Sveriges Radio Örebro har gjort.

Alkylatbensin är en miljövänlig bensin som används i två- och fyrtaktsmotorer som saknar avgasrening. Per Stenegård som äger en mack i Örebro menar att efterfrågan fortfarande är för liten för att köpa in en pump.

På Per Stenegårds mack går det bara att köpa alkylatbensin på dunk. Vill man tanka alkylat får man åka till Mullhyttan eller Hällefors. Micke Andersson äger den fritidsaffär i Hällefors där man kan tanka akylatbensin från pump. Skogsbolag och kommunala fritidskontor är stora kunder, säger han, men även intresset från privatpersoner har ökat. Här är bensinen fyra till fem kronor billigare per liter än om man köper på dunk. Och miljö- och hälsoeffekterna för den som kör sin gräsklippare, trimmer eller motorsåg på alkylat är stor.

Trots att alkylatbensinen skattereducerades 2003 för ett miljövänligt bränsle så har försäljningen stått stilla. Först i år verkar något har hänt och försäljningen har fördubblats. En kund på macken i Örebro blandar sitt eget båtbränsle på blyfri bensin och bioolja. Alkylat är för dyrt, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista