Anlagda skolbränder kostar 100 miljoner

Anlagda skolbränder kostar samhället upp mot 100 miljoner kronor. Förra året anlades 139 bränder i svenska skolor, en av dem är Adolfsbergsskolan i Örebro där stora delar av skolans byggnader totalförstördes.
Majoriteten av bränderna, mellan 60 och 70 procent, startas av ungdomar. Det visar statistik som svenska brandförsvarsföreningen tagit fram. Brandförsvarsföreningens Arne Karlstenius föreslår bättre information förf att komma åt mordbrännarna. Kommunförbundets brandingenjör Thord Eriksson anser att skolbränderna till en del kan förklaras med att otillfredsställda ungdomar vill få utlopp för sin frustration och tänder på t ex en papperskorg. Bränderna utvecklas ofta mer än de tänkt sig. Polisen har ingen misstänkt för branden vid Adolfsbergsskolan. Och det är alltså inte klart om det var ungdomar som startade den branden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".