Bönder fyller ej krav på ekologisk odling

Många vill köpa ekologisk mat men det svenska lantbruket har inte alls möjlighet att täcka den stora efterfrågan just nu. Lantbruket i Örebro län ligger långt efter det mål som länsstyrelsen lagt fast om ekologisk odling.

Det är alldeles för få lantbrukare som ställer om till ekologisk odling, trots att det i regel är mer lönsamt att odla miljöriktigt.

Det har varit en markant ökning av efterfrågan på ekologiska produkter i livsmedelsbutikerna i Sverige, hos ICA med 28 procent förra året. COOP ser en ökning av ekomaten med 49 procent bara de sex första månaderna i år. Men det saknas svenska leverantörer.

I Örebro län finns ett mål att 25 procent av åkermarken ska vara ekologiskt odlad år 2010, men idag når lantbruket bara upp till 13 procent, och då är endast en liten del certifierad enligt KRAVs regler. Jorbruksverket menar att många lantbrukare är osäkra inför metoderna och tveksammma till om det är lönsamt att eko-odla.

Mikael Robertsson, miljöchef på Coop menar att det uppenbarligen inte räcker med marknadskrafterna, staten måste engagera sig för att utbud och efterfrågan ska mötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista