Ekologiskt jordbruk kräver tålamod

Det finns mycket att vinna på att odla ekologiskt för bonden i Örebro län, men det är en stor och ibland kostsam omställning. Det menar Anita Norén, agronom på länsstyrelsen. För att ställa om till ekologiskt jordbruk måste lantbrukaren ha tålamod, säger Anita Norén.

Om bonden fick ett bättre ekonomiskt stöd under åren man ställer om sin jord till ekologisk odling, den så kallade karenstiden, skulle fler lantbrukare våga sig på ekologiskt jordbruk. Det tror Anita Norén, agronom på länsstyrelsen.

Som vi tidigare berättat kommer Örebro län inte lyckas nå det statliga målet att 25 procent av åkermarken ska vara ekologisk år 2010.

Sven-Gunnar Persson, Kumlabo och kristdemokrat i riksdagens miljö- och jordbruksutskott tycker idén med förändrade bidrag under bondens karenstid är bra. Utöver det menar han att det är upp till marknaden att se till att efterfrågan på eko-mat tillfresställs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista