Nya regler för att ta körkort

Från och med 1 september gäller ändrade regler för att ta körkort för vanlig personbil. De nya reglerna innebär att man måste boka teoriprovet och förarprovet samtidigt och att proven ska genomföras nära varandra, antingen samma dag eller inom två veckor.

Sofia Nylén som precis har börjat ta körkort tycker de nya reglerna är bra. Det gör även Thord Persson, som äger en körskola i Örebro.

Från och med den 1 september betraktas alltså kunskaps- och körprovet för personbil som ett sammanhållet förarprov som ska genomföras med max 14 dagas mellanrum.

Förhoppningen är att de nya reglerna ska korta körena, bidra till fler godkända prov och ge bättre förutsättningar för att få trafiksäkrare bilförare.

Tidigare hade man ett år på sig från det att man klarade teoriprovet till det att man var tvungen att köra upp. Men med de nya reglerna kortas den tiden till två månader. Thord Persson tror att de nya reglerna gör att eleverna förbereder sig mer inför proven samtidigt som han oroar sig för dem som har dysleksi eller inte kan svenska så bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista