En förare tankar biogas vid en mack. Foto: Tomas Oneborg, SCANPIX

Oroande utveckling för biogasproduktion

Det blir allt vanligare att råvaran för att tillverka biogas består av växter och inte från produkter som avloppsslam och slaktrester. En utveckling som oroar forskaren Torbjörn Rydberg på Sveriges lantbruksuniversitet eftersom att tanken med biogas är att biogas ska utvinnas ur just restprodukter.

Det blir allt vanligare att rena växtprodukter används för att tillverka gas, ett skifte i biogasbranschen där ett av de starkaste miljöargumenten har varit att det är just restprodukter, som tillexempel avloppsslam, som använts för att framställa energi. Torbjörn Rydberg som är forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och studerar energieffektivitet i biobränslen är skeptisk till att göra gas av grödor. Det här för att det går åt en hel del energi och naturresurser att få fram grödorna. Erik Florell på företaget Swedish biogas är medveten om att den nya råvororna för gastillverkning kan ge reaktioner men menar att vallodling också är ett sätt att förbättra markstrukturen i jordarna, och eftersom det blivit allt ovanligare att odla just vall kan detta vara till fördel för jordbruket. Torbjörn Rydell säger att han också tror att en ökad vallodling kan vara bra för jordbruket, men är ändå skeptisk till att utvinna energi för tillexempel fordonsdrift ifrån grödor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista