Foto: SCANPIX
länet

Det olagliga kräftfisket värre än nånsin

Det illegala kräftfisket i Vättern är mer omfattande än någonsin. Den bedömningen gör fisketillsyningsmannen Michael Bergström som jobbar för länsstyrelserna runt sjön.

Enligt Michael Bergström är problemen störst i norra och östra delen av Vättern. Det är i och för sig inget hot mot kräfttillgången, för det är just nu gott om kräftor i sjön. Men för den om försökt få ihop till sin egen kräftskiva kan det vara trist att få sina kräftburar stulna eller länsade. Och för sjöns ungefär 20 yrkesfiskare kan det vara värre än så. Nu för tiden försörjer sig yrkesfiskarna i Vättern nästan enbart på kräftor. En av dom är Henrik Färg utanför Olshammar. Han tycker att han klarar sig bra ändå än så länge eftersom det är så gott om kräftor. Men hans bedömning är att dom flesta som kommer till sjön för att fiska kräftor bryter mot reglerna om var man får fiska eller hur många burar man får ha, och han är kritisk till hur myndigheterna sköter allmänhetens kräftfiske i Vättern:
-Bevakningen sköts inte tillräckligt bra och det är olyckligt, säger Henrik Färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista