Betyg från första klass - om rektorn vill

Från och med i höst ska alla skolbarn få skriftliga omdömen av sina lärare där det framgår hur de ligger till i skolan. Det här gäller redan från årskurs ett, och det är rektorn på skolan som bestämmer hur det ska gå till. Michael Svenberg, rektor på Brukets skola i Örebro, än inte intresserad av att inför betygsskalor.

– Betyget kan göra att det blir en tävlan som kan leda till besvikelse. För oss är det viktigt att det är ett omdöme, inte ett betyg, säger Michael Svenberg.

I höst börjar den nya lagen gälla, som säger att alla lärare måste ge skriftliga omdömen om sina elever från första klass. Det är rektorn som bestämmer hur omdömena ska göras, om det ska vara betygsliknande skalor eller inte. Michael Svenberg säger att de tänker utgå från den individuella utvecklingsplan som redan finns för varje elev. En gång per termin får föräldrar och elever ta del av utvecklingsplanen.

Minna Johansson är lärare för klass ett och två på Brukets skola, och hon tror inte att skillnaden kommer att bli så stor för eleverna eller för henne själv.
– Vi jobbar redan utifrån portfolio och individuella utvecklingsplaner, så jag tror inte det blir så stor skillnad från hur vi jobbar idag, säger Mina Johansson. Hon tycker inte att barnen ska ha betyg när de är så små, men skriftliga omdömen kan vara acceptabelt.

Men frågan är hur många föräldrar som vet om att det från och med i höst kan be om skriftliga omdömen för sina barn.
– Jag tror några föräldrar känner till det, men inte alla, säger Minna Johansson, lärare på Brukets Skola i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista