Örebro får stort nytt industriområde

Västra Pilängen är ett nytt industriområde som nu ska växa fram i Örebro. Detaljplanen antogs nyligen och nu gäller det att locka företag till området.

Enligt Mats Helgesson, etableringsansvarig i Örebro kommun, så finns det företag som är intresserade av att etablera sig i Västra Pilängen.

- Redan nu har vi två skarpa förfrågningar och det är två externa företag som tittar på det här området. Vi är nere på den nivån att vi pratar om hur stor tomten ska vara och hur vatten- och avloppsförsörjning skulle kunna se ut, säger Mats Helgesson.

- Vi räknar med att byggstart skulle kunna ske under våren eller försommaren 2009, fortsätter Mats Helgesson.

126 hektar eller cirka en miljon kvadratmeter, så stort är området Västra Pilängen söder om den nya motorvägen E18 som väntas vara klar i december i år. Enligt kommunens beräkningar så kostar det omkring 200 miljoner att göra området klart. Det handlar om kostnader för vägar, järnvägsanslutning, en tunnel och annat och det ska finansieras genom markförsäljning.

Mats Helgesson hoppas på mellan tio och tolv företagsetableringar de kommande fem åren.

Karwan Tahir
karwan.tahir@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista