kumla

Nyöppnad gymnasieskola är igång

Kumlas gymnasieskola slog upp dörrarna för första gången den här veckan. I årskurs ett är 110 elever inskrivna. Gymnasiechefen Rolf Östman säger att man nu tagit ett första steg mot att etablera en gymnasieskola i Kumla. Men 100 kumlaungdomar valde ändå att åka till Alléskolan i Hallsberg, trots att Kumla klivit av SUF.

John Norlandergymnasiet som skolan heter kom till samtidigt som Kumla kommun lämnade Sydnärkesutbildningsförbund, SUF, där flera kommuner samarbetade om bland annat gymnasieutbildningar.

Rolf Östman är gymnasiechef i Kumla kommun och han berättar att förstaårseleverna är drygt 110 stycken, vilket är ett första steg mot att etablera en gymnasieskola i Kumla.

Fram till sommaren i år var Kumla kommun medlem i Sydnärkesutbildningsförbund, SUF, tillsammans med Hallsberg, Askersund och Laxå. Nu har Kumla lämnat SUF och startat eget gymnasium med 290 elever som underlag.

Men det finns fler gymnasieskolor som konkurrerar om kumlaeleverna. Av dem som börjar på gymnasiet i år har omkring 100 elever sökt sig till Alléskolan i Hallsberg, 150 till Örebros gymnasieskolor och 70 elever till Kumlas egen gymnasieskola.
– Vi tror att vi kommer att lyckas få ännu fler elever till oss kommande år, säger Rolf Östman.

När Kumla klev ur SUF blev det bara tre kommuner kvar i förbundet. Något som först skapade en viss osäkerhet, men Hans Karlsson, ordförande för SUF säger att man klarar av att hantera det.
– Vi står väldigt väl rustade. Ekonomin ser bra ut det kommande åren och vi har en plan för hur vi ska hantera att ungdomskullarna blir mindre de kommande åren, säger Hans Karlsson, ordförande SUF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista