Brunbjörn (arkivbild). Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
svartå

Ingen skyddsjakt på björn

Ytterligare ett får har dödats av den björn som finns i Svartåtrakten. Nu går Länsstyrelsen ut med en varning till fårägarna att se över sina stängsel och hålla ett öga på djuren. Någon skyddsjakt är det däremot inte tal om, berättar Kjell Johansson som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

– Det är för lite skador som uppkommit för att det ska vara aktuellt med skyddsjakt, säger Kjell Johansson. Det är trots allt en skyddad djurart, tillägger han. Däremot tycker han att djurägare ska se över sina stängsel.
– Björnen är i regel lättskrämd säger Kjell Johansson och det är just att skrämma bort den som Länsstyrelsen kan tänka sig att göra.

Lena Wärn från Kumla blev av med ett av sina får i en hage i Svartå på måndagskvällen. Hon har nu flyttat hem fåren till Kumla. Hon tycker det är otäckt att en björn dödar får i Sydnärke.
– Man har ju förberett sig mentalt att vargarna ska ta fåren, men en björn känns bara för mycket, säger Lena Wärn.

Kjell Johansson på Länsstyrelsen tycker inte att allmänheten behöver oroa sig för att björnen ska ge sig på människor. Det finns alltså inga hinder att plocka svamp och bete sig normalt i skogen enligt Kjell Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista