Villalarm allt vanligare - men grannar är bättre?

Allt fler villaägare skaffar inbrottslarm för att skydda sina hem, något som fått säkerhetsbranschen att växa snabbt de senaste åren. Men brottsförebyggande rådet menar att det bästa sättet att skydda sig mot inbrott är grannsamverkan.
Det finns mycket pengar att tjäna på folks behov av trygghet. Ett par tusen kronor får man betala för dom billigaste villalarmen och utöver det en fast månadskostnad på några hundralappar för att larmcentralen ska förmedla larmet vidare till väktare eller polis när någonting händer. Fredrik Öjebrandt, som är i säkerhetsbranschen, talar om ökade inbrott mot villor när våra banker och livsmedelsbutiker blir allt svårare att råna, och han säger att det finns en sorts ketchupeffekt - när grannen skaffar larm följer de andra efter för att inte vara det enda huset på gatan som står olarmat. Nuförtiden är det inte bara lyxvillor som förses med larm, utan även mer ordinära hus. Men från polisens sida tycker man inte att villalarm är det bästa sättet att skydda sig. Sören Svensson på Örebropolien ser en fara i att vi allt mer stänger in oss i våra hem med galler och larmanordningar. Det bästa sättet att skydda sig mot inbrott är i stället grannsamverkan - att tömma varandras postlådor, hänga tvätt på grannens tomt eller parkera bilen på grannuppfarten så att det se bebott ut när grannen är på semester, menar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".