Länsstyrelsen tar över djurskyddet

Vid årsskiftet tar Länsstyrelsen helt över djurskyddsfrågorna, och den kommunala djurskyddstillsynen försvinner. Det har flera fördelar säger Maggie Javelius, som är enhetschef på Länsstyrelsen i Örebro län.

-Det blir mer samordnat. Vi kommer att veta var i länet vi har de som vi ska se till, säger Maggie Javelius.

Att det blir långa avstånd håller hon inte riktigt med om. Det tar högst en timme att ta sig längst bort i länet från utgångspunkten Örebro.

Mellan fem och sex djurskyddsinspektörer kommer att anställas på länsstyrelsen. De djurskyddsinspektörer som idag arbetar i länets kommuner väntas gå över till länsstyrelsen och det kan behövas en person till, säger Maggie Javelius.

Göran Gustavsson är djurskyddsinspektör i Örebro kommun sedan 30 år tillbaka. Han måste nu välja mellan att gå över till länsstyrelsen och att arbeta kvar inom kommunen men med andra arbetsuppgifter.

Han tror att samordningen blir bättre med den nya organisationen, och att det kommer gå att inrikta tillsynen till de ställen där det finns anledning att tro att det finns brister inom djurhållningen. De långa avstånden ser han som ett problem, framförallt ur miljösynpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista