Landstinget har inte råd att minska köerna

Landstinget i Örebro län hade tänkt satsa på att snabbt beta av de operationsköer som uppstod vid strejken i våras, men nu finns det inga pengar till det. I stället ser det ut som om Landstinget går mot det största underskottet på många år.

Enbart Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, ser ut att få ett underskott på 120 miljoner kronor. Så illa har det inte varit på åtta år.

Det är inte strejkens effekter som ger det här underskottet, men de 800 inställda operationerna - som ju är en av strejkens följder- kommer olyckligt i tid nu när landstinget dessutom tvingas dra åt i den ekonomiska nödbromsen. För egentligen hade landstingsledningen tänkt sig satsa i höst för att snabbt klara av alla de inställa operationerna, men så blir alltså inte nu säger Pia Öijen, biträdande hälso och sjukvårdsdirektör.

Sjukhuset har bland annat stora kostnader för läkemedel, och för patienter som varit med om svåra trafikolyckor och som behöver skickas till Uppsala eller Linköping för specialistvård.

När det gäller läkemedel så handlar det till exempel om mediciner till svårt cancersjuka, mediciner som blivit mycket bättre men också mycket dyrare. Så frågan är om alla cancersjuka kan få den bästa medicinen - eller om Landstingets kommit till en punkt då de anser att de inte har råd att ge den bästa medicinen. Pia Öijen vill inte säga att de är i ett sånt läge, men det närmar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista