LINDESBERG

Lägre sparkrav - men tuffare

När Örebro läns landsting nu ska spara drygt 200 miljoner kronor, betyder det för Lindesbergs del ett sparkrav på 10 miljoner kronor. För fyra år sedan hade Lindesbergs lasarett ett nästan dubbelt så stort sprakrav på sig, 19 miljoner kronor, men det här är svårare säger Lindesbergs sjukhusdirektör Marianne Skinnars Bruno.

I Lindesberg fattas idag 15 sjuksköterskor, men sedan den här veckan råder anställningsstopp, så varje nyanställning måste motiveras och upp till högsta landstingsledning för beslut.

Just anställningsstoppet kommer att ställa till det konstaterar Marie Wallgårda, dir för primärvård, psykiatri och habilitering vid Örebro läns landsting.

- Vi måste få lite tid på oss och tänka i andra banor nu, för det här bekymrar mig, säger sjukhusdirektören i Lindesberg Marianne Skinnars Bruno.

Som SR Örebro berättade på onsdagen har Örebro läns landsting bestämt att spara 200 miljoner kronor till och med december månad nästa år.
För Lindesbergs del innebär det ett sparkrav om 10 miljoner kronor. Marianne Skinnars Bruno konstaterar att årets sparkrav egentligen bara är hälften så stort som det som kom för fyra år sedan, ändå känns det här nya sparkravet tyngre.

- Det är svårare att se vilka delar vi ska fokusera på den här gången för det går inte att spara lite på varje ställe längre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista