Hotas av baggar. Foto: Frida Hedberg, Scanpix

Större problem med rapsbaggar

Rapsbaggarna har blivit ett allt större problem för bönderna.

Flera områden i mellansverige har drabbats av resistenta rapsbaggar som insektsmedlen inte biter på och som tvingar lantbrukarna att bespruta sina åkrar oftare.

Jämfört med förra året har försäljningen av insektsgifter till lantbruket ökat med 25 procent och samtidigt har kemikalieinspektionen tvingats godkänna fler preparat som ska försöka slå ut de skadliga baggarna.

Bertil Andersson, lantbrukare norr om Arboga har märkt att det blir allt svårare att bli av med rapsbaggarna på grödorna och att det krävs flera besprutningar för att hålla baggarna i schack.

Sedan nittiotalet har andelen bekämpningsmedel inom jordbruket minskat kraftigt, men sedan ett par år tillbaka ökar alltså förbrukningen av bekämpningsmedel mot insekter. En bidragande orsak till det kan vara att rapsbaggarna på flera håll i landet blivit resistenta. De har helt enkelt blivit motståndskraftiga mot det bekämpningsmedel som använts under de senaste 20 åren, berättar Göran Gustavsson på växtskyddscentralen i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista