Foto: Henrik Montgomery/SCANPIX

Inga ekobrottsdomare i Örebro län

Från och med första september står Örebro län utan åklagare som arbetar med ekonomisk brottslighet. De två ekoåklagarna har av olika anledningar slutat, och tjänsterna är inte utannonserade. Chefsåklagare Gunnar Brodin berättar om konsekvenserna.

-Effekten blir ju att polisens eller skattebrottsenhetens utredare inte får några direktiv i de här ärendena eftersom det inte finns någon åklagare som ger direktiv, säger Gunnar Brodin.

Det betyder att det blir stopp i utredningsarbetet. På längre sikt är det här oacceptabelt eftersom ekoärenden inte kommer att utredas, fortsätter Gunnar Brodin. När ingen förundersökning pågår så blir det ingen polisutredning och ingen kommer att lagföras för någon brottslighet, konstaterar han.

Det drabbar brottsoffren, menar Gunnar Brodin som hittills inte fått besked från om hur frågan ska lösas. Ska man rekrytera ekoåklagare eller kommer andra ekoåklagare från andra orter att ta över ärendena från Örebro län.

Gunnar Brodin har fått beskedet att man ska avvakta en utredning som pågår. Han är mycket tveksam till om det kommer att finnas någon ekoåklagare i Örebro län om ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista