Örebro

Bullerplank på gång i Hagaby

Banverket ska sätta upp bullerplank i bostadsområdena Hagaby, Adolfsberg och Marieberg i Örebro. Det är den sista etappen i ett projekt för att minska bullret på ställen där järnvägen passerar bostadsområden.

Arnold Dahl bor precis intill järnvägen i Hagaby och har själv satt upp ett plank i sin trädgård. Utan planket skulle det inte gå att sitta i trädgården, menar han.

Banverket har fått i uppdrag av regeringen att bygga bullerskyddande plank längs järnvägen i vissa bostadsområden runt om i landet. Hagaby i Örebro är ett område med hög prioritet enligt banverket. Hushållen i området har redan fått bidrag till tjockare fönster, men utemiljön är fortfarande utsatt för oljud från tågtrafiken.

Mattias Hansson bor i huset bredvid Arnold Dagh. Han säger att det inte bara är oljudet som ställer till det. Eftersom det är en bromssträcka så är det mycket bromsdamm som lägger sig överallt. Det hoppas han slippa när ett bullerskydd sätts upp.

Både Mattias Hansson och Arnold Dagh har väntat länge på ett plank. Åke Alexandersson, som är projektledare för genomförandet av bullerskyddsåtgärderna, säger att bullerplanken i Marieberg och Adolfsberg får vänta något år, men Hagabys bullerplank ska enligt honom komma snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista