Mediciner (arkivbild). Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Vill satsa mer på mediciner

Landstinget måste satsa mer pengar på läkemedel, det tycker både socialdemokrater och moderater. Moderna mediciner kostar ju allt mer och läkemedelsnotan har blivit ett problem för vården.

Även om mediciner är dyra tjänar samhället på att använda dem, det menar Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande och socialdemokrat.

– Jag tror att det är ett måste att lägga mer pengar på läkemedel. Med hjälp av nya läkemedel kan man vara hemma med nära och kära istället för att ligga på sjukhus, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Vilka är det så som ska få tillgång på de bättre men dyrare medicinerna?
– Det som har bäst behov och som kan ha bäst effekt av medicinerna ska självklart få dem, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Örebro läns lansting står just inför att spara 200 miljoner kronor, och en av flera orsaker till att man drar över budget är att läkemedelsnotan stiger hela tiden, framför allt i slutenvården. Det handlar om nya, mycket potenta medicier att behandla till exempel cancer eller reumatiska sjukdomar med. De ledande landstingspolitikerna vill alltså lägga mer pengar på mediciner, men är också överens om att staten nu bör subventionera läkemedel i slutenvården.

När patienterna blir friskare måste det också märkas att man rationaliserar i vården menar Kent Persson, moderat oppositionsråd i landstinget.
– Vi måste också granska hur används de resurser frigörs. Det som frigörs måste vi använda för att effektivisera i vården, för det kommer nya läkemedel och nya utmaningar i framtiden, säger Kent Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista