arbogamorden

Mordmisstänkt kvinna skyldig

Den kvinna som misstänks för mord på två små barn och mordförsök på deras mamma i Arboga ska stanna kvar i häkte och gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Att kvinnan får stanna kvar i häktet betyder att rätten tycker att bevisen mot henne är tillräckliga och kommer att döma henne för mord.

Rätten skriver i sitt beslut att ”övertygande bevisning har förebringats” för att kvinnan ”är skyldig till mord och försök till mord i enlighet med åtalet”.

Kvinnans advokat Per-Ingvar Ekblad är besviken efter dagens besked att kvinnan blir kvar i häktet, och säger att han kommer att överklaga till hovrätten så fort tingsrätten är klara med sin dom.

Kvinnan ska genomgå en rättpsykiatrisk undersökning för att ta reda på om hon kan dömas till fängelse, eller om det istället ska bli rättspsykiatrisk vård. Först när undersökningen är klar kommer domen att meddelas.

Beslutet att finna kvinnan skyldig och skicka henne på rättspsykiatrisk undersökning (RPU) var enhälligt, enligt tingsnotarie Peter Dahlqvist vid Västmanlands tingsrätt. Det innebär att både rättens ordförande lagman Per Kjellson och de tre nämndemännen står bakom beslutet.

På kvällen den 17 mars hittades två barn, ett och tre år gamla, och deras då 23-åriga mamma svårt skadade i familjens hus i Arboga. Barnen avled senare på sjukhus.

Barnens pappa, som bor på annat håll, greps några timmar senare. Han misstänktes för morden, men släpptes efter några dagar. Alla misstankar mot honom avskrevs.

I stället riktades misstankarna mot en tysk kvinna som var i Arboga på morddagen. Hon har tidigare haft ett förhållande med mammans nye sambo. Tre dagar efter dådet överlämnade kvinnan sig själv till tysk polis.

Den 29 april fördes kvinnan till Sverige och Västerås. Hon åtalades för mord och mordförsök den 9 juli.

Rättegången mot den misstänkta startade i slutet av juli och avslutades den 25 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista