Zinkgruvan. Foto: David Magnusson/Scanpix.
askersund

Zinkgruvans radio stör fartyg till havs

Zinkgruvan Mining i Askersunds kommun använder sedan början på sommaren en kommunikation via radio som begränsar Sjöfartsverkets möjligheter att ta emot anrop från fartyg till havs. Vd:n Stefan Romedahl säger att han inte kände till att kommunikationen inom gruvan störde andra.

– Vi vet ju inte om att vi stör andra. Men det är klart att vi ska leva upp till de regler som gäller, säger Stefan Romedahl.

Radiosystemet används främst under jord. Men eftersom driftcentralen finns ovan jord så finns det även en sändare ovan jord, och det är den som stör radiokommunikationen till havs.

Anmälan kom redan i juni, men än så länge har man inte lyckats byta ut de delar i radioutrustningen som måste bytas ut för att Zinkgruvan ska kunna gå över till andra frekvenser. Hur lång tid det kommer ta vet inte Stefan Romedahl. Post och telestyrelsen har gett Zinkgruvan Mining fram till 15 september på sig att rätta till problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista