Vägverket inför nya hastighetsbegränsningar på de nationella vägarna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Nya hastighetsgränser - men ingen 120-väg

Det blir inte någon höjning till 120 kilometer i timmen på länets vägar när Vägverket förändrar sina hastighetsgränser. Anledningen är att det inte är tillräckligt säkert för att öka hastigheten.

E20 mellan Marieberg och Sandstubbetorp fanns med som tänkbar kanditat på 120-väg, berättar Mikael Kindstedt är projektledare på vägverket Mälardalen. Men i sånt fall krävdes kompletteringar som var så omfattande att de inte hinner göras före 25 september.

Vägverket kommer att möblera om en del med hastighetsgränserna på våra Europavägar och riksväg 50, Dels kommer det nya hastigheter som 80 och 100. Men tanken är också att man ska kunna höja och sänka farten på vissa sträckningar för att få en jämnare hastighet för trafikanten.

Det blir ingen 120-väg i Örebro län, men inte heller någon sänkning av hastigheten. Några vägar med vajer-räcken får höjd fart från 90 till 100 km i timmen.

Framöver kommer vägverket gå över det mindre vägnätet också och koppla hastigheten till vägens standard. Idag är känslan för hur fort man kan köra på en väg inte samma som hastighetsbegräsningen, och det är den skillnaden som vägverket hoppas komma åt genom de förändringar som presenterades på tisdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista