Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

Saknas resurser för unga som skär sig

Det finns för få resurser för att ta emot och behandla de ungdomar som skadar sig själva. Ändå finns en särskild terapi-metod i Örebro för att behandla de som är fast i ett mönster med att exemlevis skära sig.
– Men det finns inte resurser nog, säger Jan Pilotti, överläkare på barn- och ungdomspsykiatrin i Örebro och skolläkare.

Det finns en kölista för de svåraste fallen av unga tejejr som skär sig eller på annat sätt ägnar sig åt ett självskadebeteende. Men eftersom det bara är två psykologer som arbetar med detta på 25% av sina respektiva tjänster så går arbetet långsamt.

En av de som nu hoppas på terapi är Jenny. Hon har skurit sig i många år och berättar att hon suttit på toaletter, på sjukhuset, i en park eller hemma när hon skadat sig. Hon är alltid ensam.
– Det skulle aldrig falla mig att dela det här med någon, säger Jenny, som ändå tror att hennes kamrater vet om att hon gör detta eftersom hon har både armar och ben fulla av märken.

Det är mest unga tjejer som skär sig. I en svensk studie kunde man se att ungefär hälften av tjejerna i den studien hade svåra psyksiska problmen som mobbing,misshandel eller övergrepp men den andra halvan var rätt vanliga tjejer där en del inspirerats till att pröva att skrära sig av kompisar. Så det är svårt att veta hur allvarligt problemet är från fall till fall menar överläkare Jan Pilotti.
– Det finns en grupp med självskadebeteende som inte avser att ta livet av sig men avsikten att får en smärta i kroppen istället. Hos andra kan det finnas både ock, så man måste ändå höra efter, säger Jan Pilotti som tror att ångestdjupet ökat i samhället totalt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista