Publik på rockkonsert. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
örebro

Bullriga konserter stör boende

Utomhuskonserter kan vara något av en höjdpunkt på sommaren. Men för några av de boende längs Stortorget i Örebro innebär höga ljudnivåer ett återkommande obehag. Britt-Marie Sagefors bor vid Stortorget och hon vill se ett stopp på spelningarna i stan. Miljöchef Thomas Åkesson kan tänka sig att pröva frågan om det blir för mycket störningar.

– Jag tycker att det är förfärligt att man ska behöva bo i en sådan miljö. Det finns ju Brunnsparken och arenor för såna här event, säger Britt-Marie Sagefors.
Hon berättar att vid konserten i helgen pulsade det rätt in i kroppen och hon fick till slut stänga in sig på toaletten för att prata med polisen i telefon. Toaletten är det enda rum som inte vetter mot Stortorget i hennes lägenhet och det enda stället där hon kunde prata i telefon.

Olika jippon och spelningarna i det offentliga rummet har på senare år blivit ett allt vanligare inslag i sommarsverige, och så även i Örebro. Nu senast var det ett försäkringsbolag som firade med gratis konsert på Stortorget. Polisen märkte genast att fler närboende ringde och klagade. Britt-Marie Sagefors har från vissa arrangörer erbjudits hotellrum. En gång fick hon en betald hyrbil för att kunna ta sig ut till lantstället.

Thomas Åkesson är förvaltningschef på miljökontoret i Örebro och han förklarar att även de får en del klagomål fast inte från så många. Han menar att om man bor mitt i stan så får boende räkna med ett antal evenemang som kan upplevas störande, men som håller sig till de ljudnivåer som gäller.

Under sommaren har miljökontoret varit med och tagit ställning till två eller tre konserter enligt Thomas Åkesson.
– Skulle det vara varje helg skulle det vara en annan sak. Då kan man tycka att störningen blir för stor, säger han. Men exakt var gränserna går är inte helt enkelt att säga.
– Skulle man får för mycket störningar får man gå in och pröva den frågan och ta belsut om vad som är okej och vad som inte är okej, säger Thomas Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista