Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

"Ge inte för stor uppmärksamhet"

Personer som möter ungdomar som skär sig ska inte ge dem särskilt mycket uppmärksamhet just vid det tillfället de skadar sig själva. Det rådet ger skolsköterskan Gunilla Werme Ohlsson som arbetar på Rudbecksskolan i Örebro.

– Om man ger väldigt mycket uppmärksamhet i samband med skadan så skär de sig ofta ännu mer. De som får lite uppmärksamhet skär sig mindre i framtiden, förklarar Gunilla Werme Olsson.
Vi har tidigare berättat om unga som skär sig eller på annat sätt har ett självskadligt beteende. Behandlingsmetoder finns, men resurserna räcker inte för att hjälpa alla.

Ingen stor sak
Jenny har skurit sig flera gånger under många års tid, och hon håller med Gunilla Werme Ohlsson.
– Det absolut mest felaktiga man kan gör om någon skär sig är att säga stackars dig, du måste gå till doktorn och göra en stor sak av det. 

Sugen på att skada sig
Men att ignorera är också fel, säger Jenny. Hon tycker att man ska fråga hur personen mår och om hon eller han behöver prata, på ett sansat vis utan att bli hysterisk. Ju mer man pratar om problemet ju mer aktuellt blir det. Det har Jenny själv varit med om. När någon pratade mycket med henne om problemen ju mer sugen blir hon på att skada sig själv.

Ge mer tid
Skolsköterskan Gunilla Ohlsson Werme rekommenderar både föräldrar och lärare att istället lägga desto mera tid och uppmärsamhet på ungdomar som skär sig vid helt andra tillfällen än då de skadar sig.
– Det kan ju vara att man har en vuxen närvarande hemma mer, om det nu är det som har saknats i deras liv, säger Gunilla Ohlsson Werme.
– I skolan kan rådet vara att lärare ser eleven mer, säger Gunilla Ohlsson Werme.

Se tidigare artiklar på samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista